2017 - 2018 Sezonu Dart Yarışma Yönergesi
2017 - 2018 Sezonu Dart Yarışma Yönergesi DART OYUN KURALLARI
-
1)Tekli maçlarda oyuna Bull atışıyla başlanır.
2)Bull atışına yazı tahtasında önce yazılan sporcunun ismi ile başlar.
3)Bull atışını kazanan oyuncu oyuna başlar, sonraki leglerde sıra ile devam eder ve tekrar bir Bull atışı yapılmaz.
4)Bull atışı yapıldıktan sonra ki leglerde sırası gelmediği halde başlayan sporcu başladığı leg’i kaybetmiş sayılır.
5)Eşli maçlarda da bilgisayardan kura çekildikten sonra maç kâğıdında ilk ismi olan sporcular (her iki taraf) için geçerli bull atışına çıkarlar. (tekli maçlardaki kuralın aynısı). Bull atışını kazanan takımdaki bulla çıkan oyuncu maça başlar devamında ise rakip takımda bull atışına çıkan oyuncu maça devam eder. Eşli maçlarda her turda maçlar bull ile başlar ve her turda maç kağıdında ismi önce olan sporcu maça bull’a çıkar ve maça başlar.
Maç sırasında tüm oyuncular kendi ve rakip oyuncunun sırasını takip etmek zorundadır. Sırasında atış yapmayan oyuncuya da tekli maçlardaki kural uygulanır.
6)Bull atışında oyuncunun oku bull veya redbul’a gelirse oyuncu rakip oyuncu okunu atmadan okunu borddan alabilir rakip oyuncu isterse bullda olan okun alınmamasını isteyebilir.
7)Bull atışını ilk yapan oyuncunun oku Bull veya Redbul’a gelmemiş fakat Bull atışını engelleyecek yatık şekilde kapatmış ise; rakip oyuncunun isteği üzerine veya yazıcı hakemin inisiyatifi ile maçın yazıcı hakemi yatık olan oku düzeltir ve bull un önü açılır.
8)Yazı tahtasında görevli olan yazıcı hakem tahtada yer alan ATILAN - KALAN kısmını düzgün ve sayısal değer şeklinde okunaklı olarak yazacak ve her hangi bir işaret kullanmayacaktır. Oyuncular okunaklı olmayan bir sayı gördüklerinde yazıcıdan yazının düzeltilmesini talep edebilir.
9)Her oyuncunun kendisine ait bir ok takımı olacak ve bu ok takımı 50 gr.dan ağır 30,5cm. den uzun olmayacaktır. Oyuncunun ok ucu kırılmadığı sürece maç sırasında ok değişimi yapılmayacaktır. Ok un malzemesi olan Shaft veya Flıght kırılması halinde oyuncu kırılan malzemeyi değiştirip oyuna devam etmesi zorunludur.
10)Oklar tek el ile ve tek tek atılması zorunludur.
11)Sporcu atış sırasında oku yere düşürür ise alıp tekrar atabilir. Ok elinden çıkıp hedef tahtasına yakın bir yere veya hedef tahtasına değip tekrar yere düşerse o oku alıp kullanamaz ve atış yapmış sayılır.
12)Müsabaka sırasında oyuncu bir defaya mahsus acil ihtiyaç durumunda 5 dakika mola alabilir. Acil bir durum anında başhakem veya masa hakemleri gerekli müdahale hakkına sahip olup maçı hükmen bitirme veya belirli bir süre durdurma hakkına sahiptirler.
13)Oyun sırasında yazıcı hakem sayıyı yanlış yazmış ise oyuncu, rakibin atışının hemen arkasından sıra kendine geldiği anda atış yapmadan yazcı hakemi uyarıp sayısını düzeltebilir. Ancak elindeki oklardan bir tanesini hedef tahtasına atmış ise yazıcı hakemin yazdığı sayıyı kabul etmiş olur ve itiraz edemez.
14)Oyun sırasında rakip oyuncunun sayısı yanlış yazılmış ise, rakip oyuncu atış yapmadan uyarı yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde sayı aynı geçerliliğini korur.
15)Oyunda yanlış yazılıp oyun bitip yazıcı hakem ve oyuncular oyun mahallini terk ettikten sonra oyun için yapılacak itiraz geçersizdir. Ancak TBBDF’ye yazılı itiraz yapılabilir.
16)Oyun sırasında bitiriş yapacak sporcu yazı tahtasında kalan sayıyı atış yapıp oyunu bitirmiş ise ve yazıcı hakem oyunun bitiş işaretini yapmış ise oyun bitmiş ve itiraz yolu kapalıdır. Kalan sayı yanlış yazılmış ve bunu atan oyuncu veya rakip görmüş ise atış yapılmadan uyarıp sayıyı düzelttirebilirler. Tek ok dahi atış yapılmış ise geri dönüş mümkün değildir.
17)Oyuncu out yapmış ve hakem bitti işareti yaptıktan sonra oklardan biri yere düşse oyun bitmemiştir bordda kalan oklar tekrar hesaplanıp oyun kaldığı yerden devam eder. Sporcu düşme ihtimali olan oklarını gelip borddan çıkartmadan tutabilir, yazıcı sayıyı yazdıktan sonra alabilir. Skorun geçerli olması için yazıcı hakemin onayı ve oyuncunun okları borddan kendisinin alması mecburidir.
18)Oyuncu out atışı yapıp oyunu bitirdikten ve hakemin bitti işaretinden sonra elinde kalan 1 veya 2 oku hedef tahtasına attığı ve isabet ettiği takdirde sayı fazlasından dolayı bast etmiş olur ve rakip oyuncu ile maç devam eder.
19)Maç esnasında atış yapan sporcunun arkasında 60 cm’lik mesafe de rakip oyuncu beklerken rahatsız edici ve kasıtlı olarak herhangi bir ses (gülme, hapşırma veya ıslık gibi) tuhaf sesler çıkartmayacaktır veya fiziki temas olmayacaktır. Rakibe saygı çerçevesinde centilmenliğe ve sportmenliğe aykırı hareket edilmeyecektir. Eğer bu şekilde rahatsız edici ve temas olan durumlarda rahatsız edilen sporcu, yazıcı hakeme durumu anlatır. Yazıcı hakem yapmaması gerektiği konusunda gerekli uyarıyı yaptıktan sonra oyuna devam eder. Rahatsızlığın devamında yazıcı hakem maçı durdurarak başhakeme durumu bildirirve başhakem oyunu gözlemeye alır ve rahatsızlığın devamında oyuncuya gerekli uyarıyı yapar, tekrarında oyuncu başhakemin kararı ile o legi kaybeder.
20)Oyuncu atış çizgisine veya atış tahtasına basmamalıdır. Oyuncu ısrarla çizgiye veya atış tahtasına basar ise hakem tarafından sarı kart ile cezalandırılır. Aynı kural ihlalinde kırmızı kart ile oyuncu o oyunu kaybeder.
21)Minikler maçlarında; yazıcı hakemler oyuncuların kaç kaldığını ve kaç atacağını sporcunun sorması durumunda söyleyebilir. Maç esnasında arkada bulunan antrenör ve öğretmenler de sadece minikler maçında etrafı rahatsızı etmeyecek şekilde sporcuyu yanına çağırarak sessiz bir ses tonu ile aynı işlemi yapabilirler.
22)Yıldızlar, gençler ve büyükler maçında arkada bekleyen antrenör öğretmen veya takım / kulüp arkadaşları herhangi bir sayı ve double atışı söyleyemezler.
23)Oyuncu atışını yaptıktan sonra oklarını almaya giderken düşen ok olursa ve yazıcı hakem yazmamış ise sayı değeri olmadığı için yazılmaz.
24)Oyuncu üç okunu attıktan sonra yazıcı hakemin sayıları yazmasını beklemelidir. Hakem okların sayı değerini görmeden oyuncu tarafından hedef tahtasından alınır ise sayı değeri ‘0’ (sıfır)olarak yazılır.
25)Hakem ile sporcular arasında sayı değeri sorunu oluşmuş ise hakemin gördüğü sayı değeri geçerlidir.
26)Minik sporcuların yarışmaya katılabilmesi için her iki sporcuya 1 yazıcı ismi bildirmesi gerekmektedir. Aksi takdirde isimleri kayıt kâğıdına yazılmayacaktır.
27)Maçlarını kaybeden sporcular bir sonraki maçta yazıcı hakem olarak görev almak zorundadır. (minikler kategorisi hariç )
28)Maç anonsu yapıldıktan sonra ilgili borda 5 dakika içinde gelmeyen sporcu diskalifiye edilir.
29)Eşli maçlarda oynayacak eşler hangi kategori de oynanıyorsa o kategoride oynama hakkı kazanan sporcular ile eşleşme yapabileceklerdir.
TEKNİK KONULAR
-
1)Turnuvalarda seri başı uygulaması yapılmayacaktır.
2)Kayıtlar sporcuların bizzat lisans beyanıyla birlikte turnuva başlangıcının 15 dakika öncesine kadar yapılacaktır. Vekâleten kayıt yapılmayacaktır ve lisansı olmayan sporcunun kaydı mümkün olmayacaktır.
3)Tüm ayaklarda sporcu kayıt esnasında lisans ibraz etmek zorunda olacaktır!
4)İlk 8’e kalan sporculara alkol kontrolü yapılacaktır. Alkol kullanımı ile ilgili talimata uymayan sporcular, sıralama turnuvalarının tamamından diskalifiye edilecektir.
5)Kıyafet kuralları değiştirilmiş olup, sporcular kapalı ayakkabı, uzun pantolon (kanvas / kumaş pantolon veya eşofman altı) ve kollu tişört veya gömlek (kısa veya uzun kollu, sıfır yaka veya polo yaka) giyebilecektir.
6)Yıldız ve gençlerde yaş hesaplamasında 1 Haziran tarihi esas alınacaktır.
7)Sıralama ayaklarında format değişmiş olup, ilk gün TEKLER, ikinci gün ise ÇİFTLER turnuvası oynanacaktır. Çiftler turnuvasında yarışacak sporcular eş seçiminde serbest olacak, farklı kulüp sporcuları eşleşebilecek, ayaklarda farklı eşler seçebilecektir. Eşli turnuvadan alınan puan 2’ye bölünecek ve küsuratlı puanlar üst tam sayıya yuvarlanacaktır.
8)Puanlama esasları değiştirilmiş olup, sporcuların katıldıkları tüm ulusal turnuvaların puanları toplanacaktır. Ancak sporcular bir uluslararası turnuva puanını, en düşük ulusal puanı ile değiştirebilecektir. İl turnuvalarına puan verilmeyecektir.
Kategoriye göre yapılacak maçlar
Minikler 301 single out 2 oyun alan kazanır
Yıldızlar 501 double out 2 oyun alan kazanır
Gençler 501 double out yarı final dahil 3 oyun alan Final ise 4 Oyun alan kazanır.
Kadınlar 501 double out yarı final dahil 3 oyun alan Final ise 4 Oyun alan kazanır
Erkekler 501 double out yarı final dahi 4 oyun alan final ise 5 oyun alan kazanır şeklinde oynanacaktır.
Dart Merkez Hakem Kurulu
TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE